Bedrijfsautotechnicus
Bedrijfsautotechnicus

MBO Opleiding
10222
2 Jaar
BOL, BBL
Motorvoertuigen
Mavo
Innovam
511,-

Inhoud
De opleiding bestaat uit een aantal deelkwalificaties. Verplicht zijn:
Persoonlijke Maatschappelijke Vorming 2
Beroepsvorming Motorvoertuigen- en Carrosseriebranche 2
Bedrijfsautotechniek 2

Toelatingseisen?
Je bent toelaatbaar met de volgende vooropleidingen:
Diploma VMBO:
Leerwegen: Basisberoepsgerichte leerweg-Techniek.
Leerwegen met aanvullende vakken: Basisberoepsgerichte leerweg-Economie met wi of nask1, Basisberoepsgerichte leerweg-Landbouw met wi of nask1, Basisberoepsgerichte leerweg-Zorg en Welzijn met wi of nask1.
Diploma VBO B of C-niveau, liefst richting Autotechniek;
Diploma Mavo;
Overgangsbewijs Havo 3-4;
Diploma Assistent Autotechniek (niveau 1).

Verder leren?
Je kunt verder leren in een van de opleidingen op niveau 3: Eerste Autotechnicus of Eerste Bedrijfsautotechnicus.

Beroepsmogelijkheden
Je houdt je bezig met het vervangen van onderdelen van bedrijfsauto's (vrachtauto's), het repareren en afstellen van bepaalde onderdelen. In bedrijfsauto's zit steeds meer elektronisch gestuurde apparatuur. Belangrijk deel van je werk is het stellen van een goede diagnose. Daarvoor staat allerlei moderne apparatuur tot je beschikking. Reparatie bestaat steeds meer uit het vervangen van defecte onderdelen. Onderhoudsbeurten komen steeds minder vaak voor en het ouderwetse sleutelen wordt steeds meer vervangen door digitale technieken. Natuurlijk heb je nog (hand)gereedschap nodig, maar de elektronica wint steeds meer terrein. Je werkt in gespecialiseerde garagebedrijven of onderhoudswerkplaatsen, onder leiding van een ervaren monteur.

Wat zijn de vereisten?
Handigheid, praktisch-technisch inzicht en gevoel voor motoren zijn zeker vereist. Daarnaast moet je bereid zijn om je kennis goed op peil te houden - de techniek ontwikkelt zich razendsnel in deze branche. Je hebt bovendien te maken met veiligheids- en milieu-eisen. In veel gevallen wil de klant informatie over de reparatie - een klantvriendelijke houding is dan gewenst. Voor het uitvoeren van een reparatie zijn zorgvuldigheid (geen losse bouten of moeren...) en nauwkeurigheid een harde eis (het afstellen van bepaalde onderdelen is een zeer precies werk).

Vacatures
Vacatures die openstaan voor deze studie kunt op de onderstaande link vinden.
Klik hier.