Bedrijfskunde International Business and Management
Bedrijfskunde International Business and Management

WO Opleiding
Onbekend
3 Jaar
WO
Economie en Bedrijfskunde
WO
--
Onbekend

Intro
Hoe gaat het management van een organisatie om met de kansen die internationalisering biedt? Is zaken doen in India veel anders dan bijvoorbeeld in Duitsland? Dit zijn de vragen die je kunt tegenkomen bij international business (IB&M). IB&M is een Engelstalig profiel van de opleiding bedrijfskunde, bestemd voor Nederlandse ťn niet-Nederlandse studenten die geÔnteresseerd zijn in managementfuncties in een internationale omgeving. Dat kan een bedrijf in het buitenland zijn, maar ook een multinational in Nederland.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
(1) VWO-diploma profiel Economie en Maatschappij, Natuur en Techniek (+ ec1), Natuur en Gezondheid (+ ec1) of Cultuur en Maatschappij (+ ec1 en wiA2 of wiB1). Met ingang van 2010: toegang met E+M, N+T en N+G. Profiel C+M aanvullen met wiskunde A of B. Als je geen ec1 hebt, kun je deze deficiŽntie in het eerste jaar wegwerken, (2) HBO-propedeuse, mits wiA2 of B1 op vwo-niveau (of nieuwe wiskunde A of B op VWO-niveau.
Bijzonderheden:
Taal: Engels.
Een goede beheersing van het Engels is dus nodig.
In de gedrukte versie van de RUG-brochure is de wiskunde ingangseis m.i.v. 2010 niet geheel correct weergegeven. De juiste ingangseisen staan hierboven vermeld. Omdat IB&M een profiel binnen de opleiding bedrijfskunde is, kies je in Studielink voor de BSc Business Studies 'Bedrijfskunde' (CROHO code = 50645).

Is deze studie iets voor jou?
Je hebt een brede belangstelling: het programma combineert bedrijfskundevakken met vakken als sociologie, economie en rechten. Als je geÔnteresseerd bent in managementvraagstukken en het je leuk lijkt in een internationale omgeving te werken, dan is IB&M echt iets voor jou.

Wat houdt de opleiding precies in?
International business and Management is een internationale opleiding. Dat betekent dat de voertaal Engels is, maar vooral dat je blikveld groter is dan Nederland alleen. Alle vakken zijn internationaal georiŽnteerd en maken gebruik van cases uit de praktijk. De colleges, literatuur, opdrachten en tentamens zijn in het Engels. Zelfontplooiing is belangrijk bij IB&M. Dat is de reden dat je niet alleen hoorcolleges hebt, maar ook geregeld colleges in kleine groepen. Zo leer je allerlei vaardigheden als presenteren, argumenteren en discussiŽren die je later goed van pas komen. De bacheloropleiding duurt drie jaar. In de eerste twee jaar leg je een stevige basis met algemene managementvakken. Daarbij besteed je aandacht aan onder meer organisatietheorie, strategisch management, economie, financiŽn, internationaal recht, methodologie en Engels. In het tweede bachelorjaar krijg je naast Engels nog een tweede vreemde taal en in het eerste semester van het derde jaar ga je studeren in het buitenland. Je rondt je bachelorprogramma af met een scriptie. Daarna kun je verder gaan met het masterprogramma.

Waar kan je terecht voor werk?
Als je bent afgestudeerd kun je gaan werken in een managementfunctie bij een groot internationaal bedrijf, een overheid of een andere organisatie. Denk daarbij aan export, marketing, sales of andere managementgebieden.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen