Accountancy en Controlling
Accountancy en Controlling

WO Opleiding
Onbekend
3 Jaar
WO
Economie en Bedrijfskunde
WO
--
Onbekend

Intro
Wanneer is een bedrijf financieel gezond? Kun je de jaarcijfers van een bedrijf vertrouwen? Hoeveel is een bedrijf waard? Accountants en controllers zijn dagelijks bezig met dit soort vragen. Als accountant geef je een deskundig, objectief en onafhankelijk oordeel over de jaarrekening van een bedrijf. Je geeft adviezen over strategische keuzes waar bedrijven voor kunnen staan en overziet de financiŽle kant van alle bedrijfsactiviteiten. Een controller is met dezelfde vragen bezig, maar is in dienst van het bedrijf dat daar een antwoord op wil.

Toelatingseisen
Vooropleiding: (1) VWO-diploma profiel Economie en Maatschappij, Natuur en Techniek (+ ec1), Natuur en Gezondheid (+ ec1) of Cultuur en Maatschappij (+ ec1 en wiA2 of wiB1). Met ingang van 2010: toegang met E+M, N+T en N+G. Profiel C+M aanvullen met wiskunde A of B. Als je geen ec1 hebt, kun je deze deficiŽntie in het eerste jaar wegwerken , (2) HBO-propedeuse, mits wiA2 of B1 op vwo-niveau (of nieuwe wiskunde A of B op VWO-niveau.
Bijzonderheden: Honours-traject voor studenten met bovengemiddelde studieresultaten.
Taal: Nederlands
In de gedrukte versie van de RUG-brochure is de wiskunde ingangseis m.i.v. 2010 niet geheel correct weergegeven. De juiste ingangseisen staan hierboven vermeld.

Is deze studie iets voor jou?
Als je accountancy en controlling studeert is het belangrijk dat je van cijfers houdt; je bent veel met geld op papier bezig. Maar je kunt ook het verhaal achter de cijfers ontrafelen. Verder moet je goed met mensen kunnen omgaan. Je kunt mensen overtuigen en daarbij blijf je te allen tijde objectief en kritisch. Kortom: je hebt naast een cijfermatig inzicht een goed analytisch denkvermogen.

Wat houdt de opleiding precies in?
De bachelor accountancy en controlling duurt drie jaar. Je mag kiezen of je begint vanuit de studie bedrijfskunde of de studie bedrijfseconomie. In beide gevallen begin je met een breed vakkenpakket en specialiseer je je meer in het tweede en derde jaar. Je krijgt dan vakken als bestuurlijke informatieverzorging, management accounting, boekhouden, financial accounting en financiering. Vervolgens kun je kiezen voor de master accountancy of de master controlling. Die masterspecialisaties verschillen in een paar vakken. Daarna doe je de postmasteropleiding accountancy of de postmaster controlling, waarbij het onderscheid in de opleidingen nog groter is. Je hebt dan inmiddels zes tot zeven jaar gestudeerd en krijgt de titel RA (registeraccountant) of RC (registercontroller).

Waar kan je terecht voor werk?
Accountants en controllers werken gewoonlijk bij accountantskantoren en adviesbureaus. Maar ze vervullen ook functies bij grote ondernemingen of instellingen, zowel bij de overheid als bij het bedrijfsleven. Je kunt ook je eigen accountantskantoor beginnen. Veel accountants komen op hoge financiŽle posities terecht, bijvoorbeeld die van financieel manager of directeur. Als controller ben je in dienst van een bedrijf en dus niet onafhankelijk, maar je bent wel objectief in je waarnemingen. Je bent dan bijvoorbeeld belast met het opstellen van budgetten, het maken van kostenberekeningen, het beoordelen van investeringsvoorstellen en het opzetten van prestatiemeetsystemen.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen