American Studies
American Studies

WO Opleiding
Onbekend
3 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
Hoe zien Amerikanen zichzelf en hun natie in de wereld van de 21e eeuw? En hoe ziet de rest van de wereld Amerika? Wie waren de Founding Fathers, en is hun droom van een sociaal rechtvaardig Amerika waarheid geworden? Waarom hebben in een rijk land als Amerika 55 miljoen mensen geen ziektenkostenverzekering? Wie is Homer Simpson, en waarom zou dat ertoe doen? Waarom hebben slechts 25 van de 300 miljoen Amerikanen een paspoort? Waarom geven Amerikanen per jaar meer uit aan fastfood dan aan onderwijs? Dit zijn vragen waar de opleiding American studies zich mee bezighoudt.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO
Bijzonderheden:
American studies is een interdisciplinaire cultuurstudie; je volgt vakken van verschillende disciplines of vakgebieden die specifiek op de VS zijn gericht.
De studie is helemaal in het Engels.

Is deze studie iets voor jou?
Veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding met de Verenigde Staten. Kritiek op bijvoorbeeld de Amerikaande buitenlandse politiek is er genoeg. En iedereen weet dat Amerikanen een groot deel van de wereldvoorraad aan brand- en grondstoffen verbruiken. Maar besef je wel dat een groot deel van jouw leven bedacht en gemaakt is in Amerika? Denk aan de fastfood die je eet, de muziek waarnaar je luistert of de films die je bekijkt, de computerprogramma’s die je gebruikt. En geef toe, wie is er niet gefascineerd door een land dat mensen op de maan zet, waar filmacteurs president kunnen worden, en waar men zo positief is dat ze nog nooit van een ‘probleem’ hebben gehoord, maar alleen van ‘situaties waarvoor nog geen oplossing is gevonden’?

Wat houdt de opleiding precies in?
De (Engelstalige) bacheloropleiding American studies duurt drie jaar. In de eerste twee jaar van de major American studies komen de volgende onderdelen aan de orde: taalverwerving van het Engels, vroeg- en moderne Amerikaanse geschiedenis, vroeg- en moderne Amerikaanse literatuur en cultuur, Amerikaans staatsrecht, ideologie en identiteit, populaire cultuur, kunst, media en ideologie. Na het eerste jaar ga je je meer en meer verdiepen in de Amerikanistiek, bijvoorbeeld in de Amerikaanse protestcultuur van de jaren '60 en '70, of in de ecologiegeschiedenis van de VS. Daarnaast krijg je ook les in de cultuurtheorie. Zo leer je nog meer begrijpen van het begrip 'cultuur' en waarin de VS zo verschilt van Europa. In het tweede en derde jaar kies je ook vakken die buiten het vakgebied liggen; de vrije ruimte en de aan de major gerelateerde minor, die je ook in de VS kunt volgen. In je vrije ruimte kun je kiezen uit een grote variatie aan vakken, zoals journalistiek, economie, bedrijfskunde, internationaal recht, kunstgeschiedenis, filmkunde, Europastudies, Canada- en Mexicostudies. In het derde jaar kun je een half jaar aan een Amerikaanse universiteit studeren. Tot slot schrijf je een scriptie. Daarna kun je doorstromen naar de master American studies.

Waar kan je terecht voor werk?
Als amerikanist kun je terechtkomen bij de media, cultuurredacties van tijdschriften, schrijvende pers, uitgeverijen, het bedrijfsleven dat op de VS georiënteerd is en bij de overheid (regionaal, nationaal en internationaal). Daarnaast bieden ook culturele instellingen en de reiswereld mogelijkheden. Ook werken oud-studenten bij uitwisselingsorganisaties en andere organisaties waarbij internationalisering een grote rol speelt (zoals hogescholen en universiteiten).

Bron: Rijksuniversiteit Groningen