Archeologie
Archeologie

WO Opleiding
Onbekend
4 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
Hoe maakten onze verre voorouders speerpunten van steen? Hoe zag de eerste Griekse tempel eruit? Wat vertellen scherven, verkoolde zaden en andere overblijfselen ons over het leven van vroeger? Een archeoloog probeert antwoorden op deze vragen te krijgen. Aan de hand van materiŽle resten wordt een reconstructie gemaakt van de samenleving en de culturele ontwikkelingen door de tijd.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO, HBO-propedeuse

Is deze studie iets voor jou?
Je hebt interesse in het leven van de mens uit het verleden, bijvoorbeeld de Neanderthalers, de hunebedbouwers of de Grieken en de Romeinen. Je wilt graag de methoden en technieken leren om archeologisch materiaal te onderzoeken en te bewaren. De studie bestaat naast hoor- en werkcolleges uit veldwerk, materiaalanalyse, bronnenonderzoek en interpretatie van gegevens. Het is dus handig als je technisch bent aangelegd, maar ook kennis hebt van moderne talen. Het uitwerken van de gegevens uit het veld gebeurt vaak achter een bureau of in een laboratorium. Ook dat moet je leuk vinden.

Wat houdt de opleiding precies in?
De eerste drie jaar vormen de bachelor archeologie. Het eerste jaar volg je de propedeuse met vakken als klassieke en mediterrane archeologie, prehistorie en dateringsmethoden en archeologische vaardigheden. Vanaf het tweede jaar volg je vakken als paleolithicum en mesolithicum, mediterrane pre- en protohistorie, biologische archeologie en iconografie.

Tenminste acht weken besteed je aan archeologisch veldwerk. Daarnaast maak je ook diverse excursies, waaronder een excursie naar het buitenland. Je kunt ook vakken volgen bij een andere opleiding en sluit de bachelor af met een scriptie. Na het behalen van je bachelordiploma kun je doorstromen naar de eenjarige master archeologie, met de richtingen pre- en protohistorie en klassieke en mediterrane archeologie. Voor studenten die goed presteren is er een tweejarige research master art history and archaeology.

Waar kan je terecht voor werk?
Archeologen zijn werkzaam bij een archeologisch bedrijf, als conservator bij musea, als provinciaal of stadsarcheoloog of bij een universiteit. Ook is er een groeiend aantal beroepsmogelijkheden in de vrije sector. Daarbij moet je denken aan het bestuderen van vondstmateriaal, het doen van boringen, het geven van cursussen en rondleidingen of aan het verrichten van journalistiek werk.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen