Bedrijfseconomie
Bedrijfseconomie

WO Opleiding
Onbekend
3 Jaar
WO
Economie en Bedrijfskunde
WO
--
Onbekend

Intro
Waarom loopt het ene spijkerbroekenmerk als een trein en blijft het andere in het winkelmagazijn liggen? Welke investeringen moet Philips doen om een mondiaal elektronicaconcern te kunnen blijven? Waarom laat je een machine maar twintig paar schoenen per dag produceren, terwijl hij er eigenlijk honderd kan maken? Als je bedrijfseconomie gaat studeren, verdiep je je in dergelijke economische kwesties. Economische theorie blijft het beste hangen als je die toepast in de praktijk. Vandaar dat de praktijk binnen de studie een ruime plaats inneemt.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
(1) VWO-diploma profiel Economie en Maatschappij, Natuur en Techniek (+ ec1), Natuur en Gezondheid (+ ec1) of Cultuur en Maatschappij (+ ec1 en wiA2 of wiB1). Met ingang van 2010: toegang met E+M, N+T en N+G. Profiel C+M aanvullen met wiskunde A of B. Als je geen ec1 hebt, kun je deze deficiŽntie in het eerste jaar wegwerken , (2) HBO-propedeuse, mits wiA2 of B1 op vwo-niveau (of nieuwe wiskunde A of B op VWO-niveau.
Bijzonderheden:
HBO-afgestudeerden krijgen via een verkort programma toegang tot een master - Honours traject voor studenten met bovengemiddelde studieresultaten
Taal:
Nederlands
In de gedrukte versie van de RUG-brochure is de wiskunde ingangseis m.i.v. 2010 niet geheel correct weergegeven. De juiste ingangseisen staan hierboven vermeld.

Is deze studie iets voor jou?
De redenen om bedrijfseconomie te kiezen, kunnen per persoon verschillen. Wil je een studie met een grote variŽteit aan beroepsmogelijkheden en heb je aanleg voor de economische vakken en wiskunde, dan is bedrijfseconomie wellicht iets voor jou.

Wat houdt de opleiding precies in?
De bacheloropleiding bedrijfseconomie duurt drie jaar. Tijdens het eerste jaar, de propedeuse, kun je nog switchen naar de bachelors fiscale economie of accountancy en controlling. Het eerste jaar legt een brede ondergrond. Je krijgt vakken als organisatiekunde, marketing, financiering en financial accounting, maar ook wiskunde, statistiek en micro- en macro-economie. Je vergaart echter ook kennis over algemene economie, omdat een bedrijf onderdeel is van een bredere economische context. De volgende twee jaren zijn meer gericht op verdieping. In het derde jaar maak je een afstudeerwerkstuk en kies je een trajectvak dat je voorbereidt op je masteropleiding. De master business administration sluit aan op deze bachelor. Je kunt kiezen uit negen trajecten: business and ict, business development, change management, finance, marketing, operations and supply chains, organizational and management control, small business and entrepreneurship en strategy and innovation. Alle trajecten zijn in het Engels. Verder sluit bedrijfseconomie aan op de masters international business and management, human resource management, de lerarenopleiding of de research master.

Waar kan je terecht voor werk?
Bedrijfseconomen kom je tegen in het bedrijfsleven, bij de overheid en overheidsbedrijven, banken en pensioenfondsen of in het onderwijs. Ook zijn veel economen werkzaam als zelfstandig ondernemer. Ze zijn overal te vinden, omdat je altijd te maken krijgt met vragen als: wat kost het? Hoe zorg je ervoor dat alles zo goed mogelijk reilt en zeilt? En: wat levert het op?

Bron: Rijksuniversiteit Groningen