Bedrijfskunde
Bedrijfskunde

WO Opleiding
Onbekend
3 Jaar
WO
Economie en Bedrijfskunde
WO
--
Onbekend

Intro
Hoe boor je als Nederlandse ondernemer de internationale markt aan? Hoe kan een directeur een organisatie zo efficiŽnt mogelijk organiseren zonder personeel te ontslaan? Bij bedrijfskunde komen alle aspecten van ondernemen, organiseren, innoveren en bedrijfsvoering aan bod.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
(1) VWO-diploma profiel Economie en Maatschappij, Natuur en Techniek (+ ec1), Natuur en Gezondheid (+ ec1) of Cultuur en Maatschappij (+ ec1 en wiA2 of wiB1). Met ingang van 2010: toegang met E+M, N+T en N+G. Profiel C+M aanvullen met wiskunde A of B. Als je geen ec1 hebt, kun je deze deficiŽntie in het eerste jaar wegwerken , (2) HBO-propedeuse, mits wiA2 of B1 op vwo-niveau (of nieuwe wiskunde A of B op VWO-niveau.
Gewenste vakken:
M&O, ec2 en wiB1
Bijzonderheden:
hbo-gediplomeerden kunnen in aanmerking komen voor een verkort programma. Honours-traject voor studenten met bovengemiddelde studieresultaten.
Taal:
Nederlands
In de gedrukte versie van de RUG-brochure is de wiskunde ingangseis m.i.v. 2010 niet geheel correct weergegeven. De juiste ingangseisen staan hierboven vermeld.

Is deze studie iets voor jou?
Je hebt affiniteit met ondernemen en wilt graag weten hoe een bedrijf, non-profit- of overheidsorganisatie er achter de schermen uitziet. Het lijkt je leuk om vraagstukken over het verbeteren en vernieuwen van organisaties te analyseren en op te lossen, om een organisatiecultuur te doorgronden, maar ook om een bedrijfskundig probleem in een model te gieten. Je bent veelzijdig, hebt een brede belangstelling en goede sociale vaardigheden en houdt van samenwerken. Bedrijfskundestudenten zijn actief, nieuwsgierig, kritisch, onderzoekend en ondernemend.

Wat houdt de opleiding precies in?
Bij bedrijfskunde leer je vanuit verschillende vakgebieden, zoals economie, psychologie en recht, organisatievraagstukken onderzoeken, begrijpen en oplossen. Tijdens de opleiding volg je diverse practica, bijvoorbeeld het management game. Het eerste jaar is inleidend van aard en leert je wat er komt kijken bij het maken van producten of het leveren van diensten. Je werkt met vragen als: hoe richt je een productieproces of een dienstenproces in? Maar je kijkt ook naar de economische kant van bedrijven en naar hun organisatie. Zo bekijk je het gebruik en de invloed van technologie en hoe mensen samenwerken. Inzichten in het menselijke gedrag helpen je begrijpen hoe mensen in organisaties functioneren. In het eerste jaar kun je eventueel overstappen naar accountancy en controlling of naar technologiemanagement.

In het tweede jaar verdiep je je kennis. In het derde studiejaar rond je de bedrijfskundige vorming af, met een verplicht en een vrij onderdeel. Je kunt diverse keuzevakken volgen of in het buitenland studeren.

Ook volg je in het derde jaar het Management Game. Een maand lang heb je met medestudenten de bedrijfsvoering over jullie eigen onderneming. Je leert hoe een bedrijf functioneert je moet je onder andere verantwoorden bij de Raad van Bestuur en de Ondernemings Raad.

Ten slotte schrijf je je bachelorafstudeerwerkstuk. Hiermee laat je zien dat je op wetenschappelijke wijze bedrijfssituaties kunt analyseren en daarover schriftelijk kunt rapporteren.

Na de bachelor heb je de keuze uit diverse masteropleidingen, zoals business administration (met negen trajecten), human resource management, international business and management, de lerarenopleiding economics and business studies en het research masterís programme economics and business.

Waar kan je terecht voor werk?
Bedrijfskundigen zijn werkzaam in uiteenlopende functies: organisatieadviseur, marktonderzoeker, productmanager of coŲrdinator van organisatieveranderingsprojecten. Verder kom je ze tegen als zelfstandig ondernemer, bij afdelingen personeelszaken of bij bedrijfseconomische afdelingen van banken of de overheid. Velen zijn na een aantal jaren werkzaam in leidinggevende functies.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen