Communicatie- en Informatiewetenschappen
Communicatie- en Informatiewetenschappen

WO Opleiding
Onbekend
4 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
Hoe ontwikkel je een strategisch communicatiebeleid? Hoe onderzoek je of een communicatiemiddel functioneert zoals je wilt? Op welke manier ontwerp je een website? Hoe kun je in een vergadering de cultuur van een organisatie zien en hoe communiceer je met een Frans bedrijf, of met allochtone inwoners van een stad? De studie communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) houdt zich met dit soort vraagstukken bezig.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO-diploma, HBO-propedeuse (neem contact op met studieadviseur)
Bijzonderheden:
Geen bijzonderheden op te merken.

Is deze studie iets voor jou?
Je hebt affiniteit met taal en communicatie. Het lijkt je bijvoorbeeld leuk om teksten voor zoveel mogelijk mensen begrijpelijk en aantrekkelijk te maken en te onderzoeken welke factoren daarbij een rol spelen. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en bent ondernemend.

Wat houdt de opleiding precies in?
De bacheloropleiding communicatie- en informatiewetenschappen duurt drie jaar. Binnen de opleiding volg je een major van 120 punten, kies je uit een select pakket een verplichte minor van 30 punten en mag je 30 punten vrij invullen. Voor je verplichte minor kun je bijvoorbeeld een vreemde taal en cultuur bestuderen, je kunt leren hoe je websites moet ontwerpen en optimaliseren, je kunt je verdiepen in de taalwetenschap of in de Media & Journalistieke cultuur.

Ook binnen de major heb je volop keuze. Je kunt je specialiseren op één specifiek gebied, zoals computercommunicatie, organisationele communicatie, interculturele communicatie of mediacommunicatie of onderdelen combineren en je breed ontwikkelen.

CIW bestudeert communicatie vanuit een taaloptiek, waarbij communicatie gerelateerd wordt aan de doelstellingen van een bedrijf of instelling, aan het medium dat wordt gebruikt en aan de cultuur. In het eerste jaar maak je kennis met theorieën, toepassingsgebieden en onderzoeksmethoden en besteed je aandacht aan mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid. In het tweede en derde jaar ligt de nadruk op het vergroten van onderzoeksvaardigheden, het verdiepen van je kennis van tekst- en/of gespreksanalyse en het volgen van je vrije ruimte. Tevens maak je kennis met de beroepspraktijk in een casestudy. Je sluit de bachelor af met een zelfstandig onderzoek (scriptie).

De bachelor geeft toegang tot de eenjarige master CIW, een duale master computercommunicatie of een tweejarige onderzoeksmaster. Ook kun je een geheel andere master gaan volgen, eventueel in combinatie met een schakelperiode. De master CIW biedt een verdieping op de bachelor. Je kunt kiezen uit vijf themagebieden: tekst in professionele communicatie, interactie in organisaties, media en discourse, computercommunicatie en interculturele communicatie. Je volgt theorieonderdelen en oriënteert je op de beroepspraktijk. Je sluit de master af met de masterscriptie.

Waar kan je terecht voor werk?
Als CIW'er werk je in functies waarin deskundigheid op het gebied van taalgebruik en communicatie van belang is. Bijvoorbeeld als voorlichter, pr-functionaris, communicatieadviseur, bureauredacteur, publicist of beleidsmedewerker. Natuurlijk is er, net als bij elke andere universitaire opleiding, ook een wetenschappelijke carrière mogelijk.

Meeloopdag video
<div>Korte impressie van de voorlichtingsactiviteit 'E&eacute;n dag student' bij Communicatie en Informatiewetenschappen (CIW) op 22 april 2008.</div>

Bron: Rijksuniversiteit Groningen