Duitse taal en cultuur
Duitse taal en cultuur

WO Opleiding
Onbekend
4 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
"Duitsland is cool ..." Dit schreef Elsevier in een reportage over het feit dat Duitsland steeds aantrekkelijker wordt voor Nederlanders. Want Duitsland heeft een fascinerende geschiedenis en cultuur, en biedt van alles op het terrein van kunst, techniek, sport en natuur. Als je kiest voor de studie Duitse taal en cultuur, leer je zowel Duitsland als de andere Duitstalige landen kennen. Bij deze studie doe je een brede kennis op over de geschiedenis, politiek en actuele ontwikkelingen van de Duitstalige landen. Ook houd je je bezig met communicatie, taal, literatuur en media.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO-diploma, HBO-propedeuse
Gewenste vakken:
Duits en andere moderne talen, geschiedenis
Bijzonderheden:
Eerste- en tweedegraads afgestudeerden Duits van het hbo kunnen een verkort programma volgen.

Is deze studie iets voor jou?
Duits studeren is iets voor jou als je geinteresseerd bent in de bovenstaande zaken. Het is belangrijk dat je graag boeken leest, het leuk vindt om te schrijven en zelfstandig kunt werken. Je doel is om een academisch denkniveau te bereiken, waarbij je kritisch en creatief te werk gaat, goed kunt analyseren en gefundeerd je eigen conclusies trekt.

Wat houdt de opleiding precies in?
De bacheloropleiding duurt drie jaar. Je volgt colleges over de Duitse politieke en culturele geschiedenis en over Duitse literatuur en mediatheorie. Je leest en interpreteert literaire werken uit verschillende periodes, maar ook film en televisie komen aan bod. Daarnaast doe je inzichten op in de taalkunde en taalgeschiedenis, je leert vloeiend Duits spreken en recensies, folders en artikelen in het Duits schrijven. Via minoren en vrije ruimte kun je je profileren in bepaalde richtingen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor internationale betrekkingen, journalistiek of (bedrijfs)communicatie. Zo kun je je eigen interesses uitbouwen en je specialiseren. De tweede helft van het tweede jaar studeer je aan een Duitse of Oostenrijkse universiteit: goed voor je internationale ervaring en je taalvaardigheid. De bachelorfase sluit je af met een scriptie. Na de bachelor kun je doorstromen naar de master, die anderhalf jaar duurt. Je hebt de keus uit twee afstudeerrichtingen: Duitse taal en cultuur (letterkunde, cultuurkunde en/of taalkunde) of Duitslandstudies (politieke, maatschappelijke en intellectuele geschiedenis en de Nederlands-Duitse betrekkingen). Daarbij kun je een stage doen. Je kunt ook de tweejarige educatieve master volgen, met een opleiding tot leraar, of de tweejarige research master. Je kunt ook bachelors en masters combineren. Na een bachelor Duits kun je bijvoorbeeld de eenjarige master Euroculture of journalistiek doen, of twee masters, zoals Duits en Euroculture. Zo verwerf je een bijzonder profiel voor de arbeidsmarkt.

Waar kan je terecht voor werk?
Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland, en politiek en economisch een van de belangrijkste landen van Europa. Daarom is er veel behoefte aan deskundigen Duitse taal en cultuur. Je kunt op talloze plaatsen aan de slag waar media, communicatie en taal een rol spelen: grensoverschrijdende organisaties, de overheid, de journalistiek, uitgeverijen, het onderwijs, het (internationale) bedrijfsleven, de toeristische branche of vertaalbureaus.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen