Econometrie & Operationele Research
Econometrie & Operationele Research

WO Opleiding
Onbekend
3 Jaar
WO
Economie en Bedrijfskunde
WO
--
Onbekend
Intro
Hoe ontwikkelt de werkgelegenheid in Nederland zich? Hoe kan een winkelbedrijf zijn filialen het beste bevoorraden? Wat is de invloed van een accijnsverhoging op benzine op het aantal treinreizigers? Hoeveel bemanningsleden moet een luchtvaartmaatschappij in reserve houden voor plotseling optredende ziektegevallen? Dit soort economische problemen onderzoeken econometristen met behulp van wiskundige modellen. Daartoe formuleren zij het probleem in wiskundige definities en vergelijkingen. Wiskundige modellen van praktijkproblemen vormen de rode draad in de studie econometrics and operations research.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
vwo‑diploma met Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid, Economie en Maatschappij (+ wiB1) of Cultuur en Maatschappij (+ wiB1). Met ingang van 2010: toegang met N+T, de overige profielen aanvullen met wiskunde B, hbo‑propedeuse, mits wiB1 op vwo-niveau
Bijzonderheden:
Econometrics and operations research studeren zonder wiB1? De faculteit biedt een extra cursus wiskunde aan via internet.
Honours-traject voor studenten met bovengemiddelde studieresultaten
Taal: Engels.
Een goed beheersing van het Engels is dus nodig.

Is deze studie iets voor jou?
Studenten econometrics and operations research zijn geïnteresseerd in economie, wiskunde, statistiek en computergebruik. De studie is vrij pittig, maar als je regelmatig werkt en alles goed bijhoudt, dan is de studie zeker te doen. Je moet dus niet bang zijn voor een flinke portie werk; naast interesse en motivatie is doorzettingsvermogen een belangrijke vereiste!

Wat houdt de opleiding precies in?
De (Engelstalige) bacheloropleiding econometrics and operations research duurt drie jaar. Het eerste jaar omvat de vakken modelling, marketing en Engels, statistics, computer science, microeconomics en macroeconomics. In het tweede jaar en de eerste helft van het derde krijg je inleidingen en een eerste verdieping in de vier hoofdvakken mathematical economics, econometrics, actuarial studies en operations research. In de laatste helft van het derde jaar kies je in ieder geval een van deze vakken: econometrics, actuarial studies en operations research. De rest van dit semester vul je in met keuzevakken en het schrijven van een bachelorscriptie.

Als je de bachelor hebt voltooid, krijg je rechtstreeks toegang tot de eenjarige master econometrics, operations research and actuarial studies. Ook kun je kiezen voor het research master’s programme economics and business en de lerarenopleiding economie en bedrijfswetenschappen. Deze duren twee jaar.

Waar kan je terecht voor werk?
We gaan er van uit dat je na je bachelor een masterdiploma haalt. Daarna kun je relatief gemakkelijk aan een baan komen. Econometristen vind je bij de overheid, het bedrijfsleven, adviesbureaus en organisaties zoals het Centraal Plan Bureau en de Nederlandsche Bank. Zij houden zich bezig met uiteenlopende onderwerpen als macro‑economische voorspellingen, voorraad- en routeringsproblemen, de keuze van reclamemedia, valutaproblematiek en werkloosheidsanalyse. Veel econometristen gaan na hun studie door met wetenschappelijk onderzoek. Na een aanstelling van vier jaar als promovendus behalen zij dan de doctorsgraad (dr).

Bron: Rijksuniversiteit Groningen