Economics and Business Economics
Economics and Business Economics

WO Opleiding
Onbekend
3 Jaar
WO
Economie en Bedrijfskunde
WO
--
Onbekend

Intro
Waarom gaat een bedrijf in een ander land produceren? Wat zijn de effecten van vergrijzing of investeringen in het wegennet op de economische groei? Op zulke vragen krijg je antwoord tijdens de studie economics and business economics, waarbinnen je kunt kiezen voor international economics and business (IE&B) of economics. Het is een Engelstalige opleiding voor zowel Nederlandse als internationale studenten.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
(1) VWO-diploma profiel Economie en Maatschappij, Natuur en Techniek (+ ec1), Natuur en Gezondheid (+ ec1) of Cultuur en Maatschappij (+ ec1 en wiA2 of wiB1). Met ingang van 2010: toegang met E+M, N+T en N+G. Profiel C+M aanvullen met wiskunde A of B. Als je geen ec1 hebt, kun je deze deficiŽntie in het eerste jaar wegwerken, (2) HBO-propedeuse, mits wiA2 of B1 op vwo-niveau (of nieuwe wiskunde A of B op VWO-niveau.
Bijzonderheden:
Elk semester een intensief begeleid vak. Geen wiskunde? De faculteit biedt een cursus aan via internet. Honours traject voor studenten met bovengemiddelde studieresultaten.
Taal: Engels.
Een goede beheersing van het Engels is dus gewenst.


Is deze studie iets voor jou?
De specialisatie IE&B is bedoeld voor studenten die geÔnteresseerd zijn in economische vragen en in een internationale omgeving willen werken. Het programma biedt een interessante mix van algemene economie en bedrijfseconomie. Bij de specialisatie economics gaat het niet alleen om theorie maar ook om het toepassen daarvan. Met economische theorie op zak kun je binnen elke organisatie antwoord geven op allerlei vragen. Wat is efficiŽnt? Hoe zorg je ervoor dat alles zo goed mogelijk reilt en zeilt? Of: hoe zou het beter kunnen?

Wat houdt de opleiding precies in?
In het eerste jaar krijg je een brede kennis van algemene economie en bedrijfseconomie, zoals micro- en macroeconomie. etc. Veel vakken zijn internationaal georiŽnteerd en maken gebruik van cases uit de praktijk. Via gevarieerde lesmethodes leer je allerlei vaardigheden als presenteren, argumenteren en discussiŽren. Na het eerste jaar kun je kiezen uit twee specialisaties: -International Economics and Business (IE&B), -Economics. IE&B'ers krijgen naast Engels nog een tweede vreemde taal en studeren in het derde jaar verplicht een half jaar aan een buitenlandse partneruniversiteit. Bij economics krijg je na het eerste jaar naast bedrijfseconomische vakken meer diepgang in micro- en macro-economie en openbare financiŽn. Na je bachelor kun je verder gaan met de aansluitende masteropleidingen.

Waar kan je terecht voor werk?
Als IE&B'er kun je bij een van de grote multinationals gaan werken, of bij internationale overheidsinstellingen als het IMF, de Wereldbank of de EU. Ook het midden- en kleinbedrijf is steeds vaker op zoek naar mensen die weten hoe de economie internationaal opereert. Economen kom je overal tegen: bij de overheid, banken, pensioenfondsen, in het onderwijs of als zelfstandig ondernemer. Zij weten hoe een onderneming werkt en weten veel over gedrag van consumenten en producenten (micro-economie) en over de nationale en internationale economie (macro-economie).

Bron: Rijksuniversiteit Groningen