Engelse taal en cultuur
Engelse taal en cultuur

WO Opleiding
Onbekend
4 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
Of je nu de radio of de televisie aanzet, door Amsterdam of Groningen loopt, op vakantie bent in AziŽ of ergens in Europa, er is altijd wel iemand die een paar woorden Engels spreekt. Het is niet alleen de meest gesproken, maar ook de meest gelezen taal ter wereld, met een rijke literatuur. Iedereen kent Shakespeares Romeo en Julia en Chaucers Canterbury Tales. Sinds de uitreikingen van de Nobelprijzen voor de literatuur in 2001, 2003, 2005 en 2007 kennen veel mensen nu ook de Britse schrijver V.S. Naipaul, de Zuid-Afrikaan J.M. Coetzee, en de Britten Harold Pinter en Doris Lessing.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO-diploma, HBO-propedeuse Gewenste vakken:
moderne talen Bijzonderheden:
Er bestaat een verkort programma voor afgestudeerden Engels van de lerarenopleiding om door te stromen naar de master Engelse taal en cultuur.

Is deze studie iets voor jou?
Op school heb of had je veel plezier in het vak Engels. Je houdt van taal in het algemeen en de Engelse taal spreekt je in het bijzonder aan, of dat nou Brits of Amerikaans is. Je hoeft geen kei te zijn in het Engels, maar je bent wel gemotiveerd om het heel goed te leren en bent ook geÔnteresseerd in haar oorsprong en geschiedenis, en in hoe die taal in elkaar zit. Bovendien wil je al die beroemde boeken waarvan je de verfilming kent, ook eens leren kennen in hun ruimere culturele context.

Wat houdt de opleiding precies in?
In het eerste jaar maak je kennis met de taal- en letterkunde en de geschiedenis van het Engels. Na een introductie in het lezen en analyseren van literaire teksten bestudeer je een aantal meesterwerken. Veel aandacht is er ook voor mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid. Daarnaast bestudeer je de taalkundige verscheidenheid van het Engels. In het tweede en derde jaar wordt deze kennis verder uitgediept, en bestudeer je ook de oudere Engelse letterkunde en die van de renaissance en de achttiende, negentiende en twintigste eeuw.

De major Engels laat zich heel goed combineren met minoren op het gebied van een andere taal, taalkunde, letterkunde, geschiedenis, journalistiek, internationale betrekkingen, communicatie, etc. Maar ook binnen de studie zelf is het mogelijk om accenten te leggen op taalkunde of letterkunde, of om juist breed met de Anglistiek bezig te zijn. Veel studenten brengen enkele maanden door aan een buitenlandse universiteit, bijvoorbeeld in Groot-BrittanniŽ of Nieuw-Zeeland.

Na het behalen van je bachelordiploma kun je doorgaan met de masteropleiding Engelse taal en cultuur, eventueel gevolgd door de lerarenopleiding. Ook zijn er mogelijkheden om naar andere masteropleidingen door te stromen, zoals Euroculture, journalistiek of de research master literary and cultural studies.

Waar kan je terecht voor werk?
Anglisten kunnen terechtkomen in alle functies die ook maar enigszins met taal te maken hebben. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld redacteur van boeken en tijdschriften, vertaler, of beleidsmedewerker bij uitgeverijen. Ook zijn anglisten werkzaam in functies op het gebied van internationalisering bij overheid of bedrijfsleven. Je kunt wetenschappelijk onderzoek gaan doen op het gebied van taal- en letterkunde of je kunt gaan werken in het onderwijs als je de educatieve master hebt gevolgd.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen