Finoegrische talen en culturen (Fins en Hongaars)
Finoegrische talen en culturen (Fins en Hongaars)

WO Opleiding
Onbekend
4 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
Karelisch... Wepsisch...Komi... Mordwiens... Wotisch... De meeste mensen zullen zich hierbij niets kunnen voorstellen. Toch zijn dit talen die tot dezelfde taalfamilie horen als het Estisch, het Samisch, het Fins en het Hongaars: de Finoegrische talen. Bij de major Finoegrische talen en culturen bestudeer je de taal, literatuur en cultuurkunde van het Fins, het Hongaars en de andere talen uit deze taalfamilie. De Rijksuniversiteit Groningen is de enige universiteit van Nederland waar je Finoegrische talen en culturen als hoofdvak kunt studeren.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO-diploma, HBO-propedeuse Gewenste vakken:
Engels en Duits

Is deze studie iets voor jou?
De Finoegrische talen behoren tot een heel andere taalfamilie dan de talen waarmee jij bekend bent (Duits, Engels, Frans, Nederlands). De Finoegrische talen hebben namelijk geen gezamenlijke woordenschat met het Grieks of Latijn. Je hebt natuurlijk taalgevoel en doorzettingsvermogen nodig. Je moet de uitdaging willen aangaan om een taal te leren die een geheel andere structuur kent en jou dwingt er een andere denkwijze op na te houden.

Wat houdt de opleiding precies in?
De bacheloropleiding duurt drie jaar. In het eerste jaar, de propedeuse, wordt veel aandacht besteed aan de beheersing van het Fins respectievelijk Hongaars (je kiest één van de twee). Van je keuzetaal krijg je vakken als grammatica, algemene inleiding in de Finoegristiek, geschiedenis en literatuur van Finland of Hongarije. In het tweede jaar ga je gewoon door met Fins of Hongaars en volg je daarnaast een minor (bijvak), bijvoorbeeld een andere taal of verdiep je je in de literatuurwetenschap of in de taalwetenschap. In het derde jaar kun je doorgaan met Fins of Hongaars of kiezen voor de afstudeerrichting Finoegrische taalwetenschap. In het laatste geval blijf je wel je hoofdtaal verder bestuderen, maar krijg je in plaats van de culturele en literaire vakken een aantal colleges over de kleinere Finoegrische talen of over algemene kwesties van de finoegristiek. Ook een reeks colleges over het Estisch (taal, cultuur en literatuur) zijn dan mogelijk.

Na de bachelor kun je doorgaan met de master Finoegrisch, die anderhalf jaar duurt. Deze sluit je ook af met een scriptie. Je kunt ook een research master volgen; deze duurt twee jaar en leidt op tot onderzoeker.

Waar kan je terecht voor werk?
Finoegristen vinden vaak een werkkring als tolk of vertaler. Daarnaast vervullen zij functies in de culturele, toeristische en diplomatieke sector of in het onderwijs. Als docent kun je bijvoorbeeld lesgeven aan een taleninstituut of aan de (volks)universiteit.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen