Fiscale economie
Fiscale economie

WO Opleiding
Onbekend
3 Jaar
WO
Economie en Bedrijfskunde
WO
--
Onbekend

Intro
Wanneer is een bedrijf financieel gezond? Waar betaal je belasting als een bedrijf in twee landen actief is? Wat zijn de fiscale mogelijkheden om exorbitante topinkomens te voorkomen? Belasting betalen Ė niemand ontkomt eraan. De overheid heeft die inkomsten nodig om maatschappelijke uitgaven te financieren. Als fiscaal econoom ken je de ins en outs van de belastingwetgeving en zie je de voor- en nadelen van een bepaald belastingsysteem.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
(1) VWO-diploma profiel Economie en Maatschappij, Natuur en Techniek (+ ec1), Natuur en Gezondheid (+ ec1) of Cultuur en Maatschappij (+ ec1 en wiA2 of wiB1). Met ingang van 2010: toegang met E+M, N+T en N+G. Profiel C+M aanvullen met wiskunde A of B. Als je geen ec1 hebt, kun je deze deficiŽntie in het eerste jaar wegwerken., (2) HBO-propedeuse, mits wiA2 of B1 op vwo-niveau (of nieuwe wiskunde A of B op VWO-niveau.
Bijzonderheden:
Honours-traject voor studenten met bovengemiddelde studieresultaten
Taal: Nederlands

Is deze studie iets voor jou?
Als je fiscale economie studeert kun je goed overweg met cijfers. Je bent goed in getallen, rekenen en statistiek. Maar je bent ook geÔnteresseerd in taal. Je vindt het leuk belastingwetten te doorgronden tot op de komma. En je hebt daarbij een goed analytisch denkvermogen. Want je bent geÔnteresseerd in economische oorzaken en gevolgen van een bepaald belastingregime in de praktijk.

Wat houdt de opleiding precies in?
De bachelor fiscale economie duurt drie jaar. Het eerste jaar, de propedeuse, gaat grotendeels gelijk op met de studie bedrijfseconomie. Maar je volgt al wel het vak inleiding fiscale economie. In het tweede en derde jaar krijg je voor de helft juridische vakken als belastingrecht, ondernemingsrecht en vermogensrecht. Daarnaast volg je economische vakken als financiering, accounting en boekhouden. Na de bachelor volgt de master fiscale economie.

Waar kan je terecht voor werk?
Je houdt je bezig met belastingen voor bedrijven en particulieren. Je bent de helpende hand van een bedrijf en zorgt voor een correcte belastingafdracht. En je weet steeds de meest gunstige regeling te vinden. Maar je bent ook betrokken bij de opstelling van belastingtarieven als je voor de overheid werkt. Veruit de meeste fiscaal economen werken als adviseur voor ťťn van de belastingadvieskantoren. Maar ze werken ook als ambtenaar op het Ministerie van FinanciŽn of als belastinginspecteur. Verder hebben veel grote bedrijven, multinationals, banken en verzekeringsmaatschappijen, consumentenorganisaties en internationale organisaties als het IMF, de EU en de OESO fiscaal economen in dienst.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen