Geschiedenis
Geschiedenis

WO Opleiding
Onbekend
4 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
Waarom zijn Griekse tragedies uit de 5e eeuw voor Christus nog steeds zo populair? Wat heeft Gorbatsjov betekend voor de Sovjet-Unie? Wat vertellen films of documentaires ons over de periode waarin ze zijn gemaakt? Tijdens de studie geschiedenis leer je natuurlijk historische feiten, maar ontdek je vooral de samenhang tussen en verklaringen voor verschillende gebeurtenissen.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO-diploma, HBO-propedeuse Gewenste vakken:
Engels, Frans, Duits en Geschiedenis Bijzonderheden:
Het is mogelijk de studie geschiedenis in deeltijd te doen. Er bestaat een verkort programma voor afgestudeerden aan een hbo-opleiding geschiedenis en voor afgestudeerden aan de scholen voor journalistiek.

Is deze studie iets voor jou?
Je bent geinteresseerd in geschiedenis en op school vond je geschiedenis een leuk vak. Je bent nieuwsgierig naar de achtergrond van historische gebeurtenissen en wilt je daar in verdiepen. Je houdt veel van lezen en je vindt het leuk om een goed stuk te leren schrijven. Bovendien ben je kritisch, wil je weten hoe onze huidige maatschappij in elkaar zit en neem je niet alles zo maar klakkeloos aan.

Wat houdt de opleiding precies in?
De bacheloropleiding geschiedenis duurt drie jaar. Het eerste jaar is grotendeels hetzelfde voor iedereen. Je krijgt een overzicht van het geschiedverloop van de oudheid tot nu en een vak over de Nederlandse geschiedenis. Daarnaast leer je vaardigheden zoals het opsporen van literatuur, het gebruiken van naslagwerken en het schrijven en spreken over historische onderwerpen. Ook is er aandacht voor het gebruik van ict in de geschiedwetenschap. Naast dit verplichte programma maak je een begin met een minor.

In het tweede jaar bestudeer je de geschiedenis aan de hand van thema's. Zo krijg je economische en sociale geschiedenis, politieke cultuur en cultuurgeschiedenis. Daarnaast kies je een bronnen- en methodenvak voor een van deze thematische specialismen. Met minoren binnen en buiten de opleiding kun je je kennis verbreden of verdiepen. In het derde jaar kun je je verder verdiepen via kernvakken. Je krijgt daarnaast een college over geschiedtheorie, schrijft werkstukken over onderwerpen binnen een afgebakend thema en rondt de bachelor af met een scriptie waarin je de opgedane kennis en vaardigheden laat zien.

Specialiseren doe je in de masterfase. Geschiedenis biedt drie varianten, een maatschappelijke, een educatieve en een onderzoeksmaster. Ook kun je instromen bij andere masters zoals journalistiek, Griekse en Romeinse Studies en humanitarian action.

Waar kan je terecht voor werk?
Historici hebben veel beroepsmogelijkheden. Ze werken in het bedrijfsleven als manager of pr-functionaris en bij de overheid als beleidsmedewerker, ambtelijk secretaris, diplomaat of voorlichter. Ook kom je ze tegen bij de media, als redacteur of journalist, en natuurlijk vind je ze in de culturele sector en beroepen als geschiedenisleraar en onderzoeker.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen