Griekse en Latijnse taal en cultuur
Griekse en Latijnse taal en cultuur

WO Opleiding
Onbekend
4 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
Athene... Het Romeinse keizerrijk... De Olympische Spelen... Het paard van Troje... Hannibal... Socrates... Seneca... Odysseus... Homerus... Augustus... Door het bestuderen van oude Griekse en Latijnse teksten zijn we veel te weten gekomen over de Klassieke Oudheid. Het Latijn was niet alleen de taal van de Romeinen in de oudheid, maar zelfs eeuwen later werd het nog gebruikt door bestuurders, de rooms-katholieke kerk, geleerden en kunstenaars. Ook het Grieks kun je nog steeds tegenkomen in de geneeskundige en wetenschappelijke wereld.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO-diploma met Grieks en/of Latijn , HBO-propedeuse Verplichte vakken:
alle profielen geven toegang, mits aangevuld met Grieks en Latijn Bijzonderheden:
Heb je alleen in Grieks of Latijn eindexamen gedaan en kies je voor een traject met beide talen, dan volg je in het eerste jaar een basiscursus in de andere taal. Het is ook mogelijk om Grieks en Latijn in deeltijd te studeren.

Is deze studie iets voor jou?
Op school vind of vond je Grieks en Latijn leuke vakken en deze klassieke talen spreken jou meer aan dan de moderne talen. Je wilt je verdiepen in de bronnen van de eigen cultuur. Verder heb je grote belangstelling voor oude culturen en geschiedenis en wil je graag weten hoe men in de Klassieke Oudheid leefde.

Wat houdt de opleiding precies in?
Als je voor Griekse en Latijnse taal en cultuur kiest, krijg je een brede orientatie op de talen Grieks en/of Latijn en op de cultuurgeschiedenis van de Oudheid. De bachelor duurt drie jaar, ofwel 180 studiepunten, en kan worden ingevuld op basis van je eigen interesses. Je kunt zelf kiezen of je je in Grieks en Latijn wilt verdiepen of slechts in een van beide talen. Ook het aantal studiepunten dat je aan je major besteedt is flexibel (in principe 120 ects, 100 is ook mogelijk).

In het eerste jaar volg je vakken als grammatica, epos, proza, literatuurgeschiedenis en oude geschiedenis. Ook begin je alvast aan een minor. Bestudeer je beide talen dan ga je in het tweede jaar door met drama, poezie en taalwetenschappelijke en literatuurwetenschappelijke analyse. Kies je voor of Grieks of Latijn dan besteed je, naast de door jou gekozen taal, meer aandacht aan oude geschiedenis en/of klassieke archeologie. In het derde jaar volg je binnen de major een aantal onderzoekscolleges, ga je op excursie en schrijf je een scriptie. De rest van je bachelorprogramma vul je - afhankelijk van de invulling van je major - aan met klassieke minoren en/of andere minoren die beter bij je belangstelling passen. Het is ook mogelijk om naast een major van 100 punten een tweede letterenmajor te volgen zoals taalwetenschap, geschiedenis of archeologie. Na het afronden van de bachelor kun je een masteropleiding kiezen, bijvoorbeeld een onderzoeksmaster of een educatieve master.

Waar kan je terecht voor werk?
Na de educatieve master kun je leraar worden in de vakken Grieks, Latijn en Klassieke Culturele Vorming (KCV). Je kunt ook, na de onderzoeksmaster, wetenschappelijk onderzoek doen naar klassieke teksten en literatuur of naar de klassieke cultuur en samenleving. Verder heb je de mogelijkheid om stafmedewerker te worden bij een wetenschappelijke bibliotheek of bij een museum. Tevens kun je denken aan een functie in de culturele sector, bijvoorbeeld als organisator van rondleidingen. Een baan in de journalistiek of in het bedrijfsleven is een andere optie.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen