Romaanse talen en culturen (Frans, Italiaans of Spaans)
Romaanse talen en culturen (Frans, Italiaans of Spaans)

WO Opleiding
Onbekend
4 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
Van Picasso tot Simone de Beauvoir. Van de paus in Rome tot de indianen in Latijns-Amerika. Van Dante tot Lodewijk XIV. Van de 80-jarige oorlog tot de Franse revolutie. Van Franco tot Mussolini en van Leonardo da Vinci tot Napoleon. In de studie Romaanse talen en culturen leer je niet alleen de door jou gekozen taal (Frans, Italiaans of Spaans) beheersen, maar verdiep je je ook in de geschiedenis, kunst, literatuur en cultuur van het betreffende taalgebied. Je plaatst deze kennis in een breder, vooral Romaans verband en leert meer over de Romaanse invloed op de rest van de wereld.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO-diploma, HBO-propedeuse Gewenste vakken:
Geschiedenis. Voor RTC/Frans: Frans 1 en 2 op VWO-niveau Bijzonderheden:
Geen bijzonderheden te vermelden.

Is deze studie iets voor jou?
Je moet in elk geval goed zijn in talen en een voorliefde voor de Romaanse taal van je keuze is natuurlijk belangrijk. Ook ben je geinteresseerd in de cultuur van de Romaanse landen (Frankrijk, Spanje, Italie en hun voormalige kolonien). Je moet veel leren en lezen en het dus niet erg vinden om vaak in de bibliotheek te zitten. Ook wil je graag de gekozen taal en cultuur ontdekken in het land zelf.

Wat houdt de opleiding precies in?
De bacheloropleiding duurt drie jaar. Je kiest meteen voor je thuistaal: Frans, Italiaans of Spaans. In het eerste jaar werk je intensief aan taalvaardigheid: luister-, spreek-, lees- en schrijfvaardigheid en grammatica. Voor Italiaans en Spaans start je op 'nul-niveau', voor Frans op eindexamenniveau (Frans 1 en 2). Je verdiept je ook in de belangrijkste taalstructuren van je thuistaal. Daarnaast leer je de overeenkomsten en verschillen tussen de Romaanse talen te herkennen en te verklaren. Ook cultuurkunde is breed opgezet. In het tweede en derde jaar leg je je meer toe op de taal-, cultuur- en letterkunde van het land van je thuistaal, maar in het derde jaar is er weer plaats ingeruimd voor Romaanse verbreding. Natuurlijk werk je ook verder aan de verbetering van je taalvaardigheid.

Daarnaast kun je je via een minor en vrije ruimte in de richting van je voorkeur 'profileren'. Met de minor begin je al in het eerste jaar. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld cultuur-, literatuur- of taalwetenschap, of voor een meer beroepsgerichte minor zoals communicatie of journalistiek. In het eerste semester van het derde jaar is er ruimte voor een studieverblijf in het buitenland, waarmee je je vrije ruimte kunt invullen. Dat kunnen zowel wetenschappelijke als meer beroepsgerichte vakken zijn. Je rondt je bachelor af met een kleine scriptie. Daarna heb je in elk geval toegang tot de anderhalf jaar durende master Romaanse talen en culturen.

Waar kan je terecht voor werk?
Als je een taal gestudeerd hebt, word je niet automatisch leraar of wetenschappelijk onderzoeker. Sommigen vinden ook werk als vertaler van boeken of films, als redacteur, documentalist, journalist of correspondent. Ook kun je denken aan een reisorganisatie waarvoor jij de buitenlandse contacten legt en de inkoop van hotels regelt. En wat dacht je van internationale bedrijven en instellingen die veel contacten hebben in het buitenland. Iemand die de taal spreekt en de cultuur van het land kent, is van groot belang voor zo'n bedrijf.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen