Scandinavische talen en culturen (Deens, Noors of Zweeds)
Scandinavische talen en culturen (Deens, Noors of Zweeds)

WO Opleiding
Onbekend
4 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
De wereld van Sofie, Bjork, Pippi Langkous, Ikea, Lego, Lars von Trier. Allemaal namen die wij associeren met Scandinavie. Maar je moet je realiseren dat er grote verschillen bestaan tussen de Scandinavische landen en culturen onderling. De Scandinavistiek geeft ruim aandacht aan deze verschillen en vergelijkt de taal-, letter- en cultuurkunde van de Scandinavische landen met elkaar.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO-diploma, HBO-propedeuse Gewenste vakken:
Moderne talen, geschiedenis

Is deze studie iets voor jou?
Je bent geinteresseerd in de Scandinavische talen en culturen en misschien ook in de natuur en tradities. Je houdt van het werk van Hans Christian Andersen, Henrik Ibsen of August Strindberg. De Scandinavische talen en culturen oefenen een grote aantrekkingskracht op je uit en het lijkt je leuk om je er in te verdiepen. Je beschikt over een goede taalvaardigheid van het Nederlands en je hebt goede resultaten in het vak Engels en het liefst ook Duits. Daarnaast houd je van lezen en lijkt het je leuk om naar het Scandinavische gebied te reizen. Dan is Scandinavische talen en culturen een goede keus.

Wat houdt de opleiding precies in?
De bacheloropleiding Scandinavische talen en culturen duurt drie jaar. Het doel ervan is je een goede taalvaardigheid te doen verwerven van het Deens, Noors of Zweeds en je kennis bij te brengen van de taalkunde, letterkunde en cultuur van het Scandinavisch taalgebied. Naast de studie van je gekozen hoofdvaktaal ontwikkel je ook enige passieve beheersing van de twee andere Scandinavische talen. In het eerste jaar krijg je de vakken taalverwerving en grammatica van je hoofdvaktaal. Ook krijg je een inleiding in de Scandinavische letterkunde en cultuurkunde.

Na het eerste jaar verdiep je je kennis, waarbij je je in het tweede studiejaar vooral richt op je hoofdvaktaalgebied. Daarnaast worden je vaardigheden in het Deens, Noors of Zweeds verder uitgebreid. Al in de tweede helft van het eerste jaar begin je ook met de eigen inkleuring (profilering) van je bachelorprogramma, via de keuze van minoren, zoals literatuurwetenschap, Arctische studies, journalistiek, (bedrijfs)communicatie, internationale betrekkingen of film en tv. Je kunt ook kiezen voor een tweede taal- en cultuurstudie. Een deel van je bachelor kun je aan een universiteit in Scandinavie doen. Je sluit de bachelor af met een scriptie.

Met je bachelordiploma kun je doorstromen naar de eenjarige masteropleiding Scandinavische Talen en Culturen (vanaf het jaar 2010-2011 biedt Scandinavische Talen en Culturen een anderhalfjarige master aan) of een andere master van de letterenfaculteit of een van de tweejarige research masters. In de master Scandinavische talen en culturen specialiseer je je verder. Ook bestaat de mogelijkheid tot een stage. Je rondt de opleiding af met een scriptie. Daarna ben je Master of Arts (MA).

Waar kan je terecht voor werk?
Als scandinavist werk je in de diplomatieke sector (politieke, culturele en economische samenwerking met de Scandinavische landen), in het bedrijfsleven (b.v. bij een uitgeverij of in de IT-sector), bij de overheid, als redacteur of als vertaler. Ook kun je in het onderwijs aan de slag. Dit kan in het wetenschappelijk onderwijs of bij volksuniversiteiten. Een cursus Deens, Noors of Zweeds is in Nederland erg in trek.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen