Talen en culturen van het Midden-Oosten
Talen en culturen van het Midden-Oosten

WO Opleiding
Onbekend
4 Jaar
WO
Letteren
WO
--
Onbekend

Intro
De oorsprong van de beschaving... De Koran... Poetische werken die het bedoeinenleven schilderen... Het hedendaagse Hebreeuws... De opleiding talen en culturen van het Midden-Oosten bestudeert de hedendaagse talen en culturen uit het Midden-Oosten en het zuidelijke Middellandse-Zeegebied. Hierbij gaat het om de moderne gesproken en geschreven talen Arabisch en Hebreeuws en de culturen van de landen waar deze talen gesproken worden of werden.

Toelatingseisen
Vooropleiding:
VWO-diploma., HBO-propedeuse Gewenste vakken:
geschiedenis, Frans Duits, Latijn, Grieks

Is deze studie iets voor jou?
Het Midden-Oosten heeft je levendige belangstelling: je volgt kranten, journaal- en internetberichten over de regio op de voet. Je wilt de talen Arabisch en Hebreeuws goed beheersen. Je wilt alles weten over islam of jodendom en begrijpen hoe West en Oost met elkaar omgaan. Past deze beschrijving bij jou? Dan is de opleiding talen en culturen van het Midden-Oosten echt iets voor jou.

Wat houdt de opleiding precies in?
De bacheloropleiding talen en culturen van het Midden-Oosten duurt drie jaar. Een belangrijk kenmerk van de studie in Groningen is de mogelijkheid om uit twee specialisaties een taal te kiezen. De moderne vormen van het Arabisch of het Hebreeuws bieden je alle kans om met het hedendaagse Midden-Oosten vertrouwd te raken.

In het eerste jaar kies je Arabisch of Hebreeuws. Je leert de taal lezen, schrijven en spreken met behulp van handige werkboeken en audiovisuele praktijk met ondersteuning van de mogelijkheden op internet. Daardoor kun je je kennis al vrij snel toepassen. Uiteraard bestudeer je ook de geschiedenis, literatuur, cultuur, politiek en economie van het taalgebied. Ook verdiep je je in de verschillende stromingen binnen de islam. Je kunt de major combineren met een andere taal- en cultuurstudie of met bijvoorbeeld (kunst)geschiedenis, journalistiek, communicatie of internationale betekkingen. De tweede helft van het tweede jaar verblijf je bij voorkeur in het buitenland: Egypte, Syrie, Israel en Marokko behoren tot de mogelijkheden. Als je de driejarige bachelor hebt afgerond kun je verdergaan met de masteropleiding talen en culturen van het Midden-Oosten of bijvoorbeeld een research master.

Waar kan je terecht voor werk?
Je kunt zowel in het Midden-Oosten als elders een baan vinden in de verslaggeving voor kranten, radio of tv, beschouwende journalistieke bijdragen leveren aan de media, of een functie verwerven op ambassades, consulaten, wetenschappelijke instituten, musea en/of bibliotheken. Ook is er werk in vertalen en tolken bij bijvoorbeeld ministeries en uitgeverijen. Veel bedrijven hebben zakelijke belangen in het Midden-Oosten en met passende bijvakken lukt het academici tegenwoordig heel goed om ook in het bedrijfsleven een baan te verwerven.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen